SHARING IS CARING...

NAK BUAT TAJUK APE YE UNTUK PERKONGSIAN KALI INI...HUHUHU
SHARING IS CARING BOLEH KOT... 
ATAU PENGENALAN REMPAH RATUS ??


BAWANG MERAH


  • Merupakan bahan wajib dalam masakan yg disediakan sama ada dimasak atau dibuat kerabu.
  • Memakan bawang merah setiap hari boleh membantu pertumbuhan tisu tulang & mengurangkan risiko osteoporosis.
  • Bawang merah juga mengurangkan tekanan darah tinggi, menghindar kanser perut, mencairkan darah, mengurangkan risiko alzheimer & mengurangkan tahap gula bagi pesakit kencing manis.

BAWANG BESAR


  • Perbezaan dgn bawang merah, cuma saiznya tapi bwg ni lebih mudah utk digunakan di kenduri.
  • Boleh didapati dalam bentuk segar, beku, tin, jeruk atau dikeringkan.
  • Petua untuk mudah dikupas, rendamkan di dalam air panas selama 10 SAAT dan kemudian dicelup ke dalam air sejuk dan kupas.
  • Untuk mengelakkan mata berair, basuh dahulu dengan air sejuk atau disimpan di dalam peti sejuk selama 10 minit.
BAWANG PUTIH


  • Mempunyai aroma yg kuat & tajam spt campuran pedas, pahit dan sedikit masam bgntung kpd jenis masakan.
  • Memilih bawang yg elok, pastikan kepalanya kering dan masih terlindung di dalam kulitnya.
  • Jika umbi akar kelihatan kehijauan, bermakna ia sudah tua atau tidak dijemur dgn baik.
BUAH KERAS


  • Banyak digunakan dalam masakan Indonesia & Malaysia sbg pemekat kuah.
  • Harus dimasak sblm dimakan, kerana mengandungi toksik yg tggi ketika mentah.
  • Untuk melembutkan daging, masukkan buah keras yg ditumbuk di dalam masakan.
  • Menyedapkan masakan berkari dan menambahkan lemak dalam masakan.
BUNGA LAWANG


  • Digunakan untuk menumis, menambah aroma masakan seperti nasi minyak, sup berempah, briyani, masakan lauk-pauk berempah seperti daging, makanan laut, dan ayam. 
  • Dapat membantu menghadamkan makanan serta melegakan sakit dada, sakit sengal tulang dan kembung perut.
  • Bunga lawang sebenarnya bukannya bunga sebaliknya adalah buah yang dihasilkan oleh sejenis pokok kecil. Tinggi pokoknya boleh mencapai hingga 8 meter. Ia mempunyai bunga yang cantik berwarna kuning dan membiak melalui biji benih. 
  • Buahnya dipetik sebelum ranum dan dikeringkan menggunakan cahaya matahari.
BUNGA CENGKIH


  • Baunya yg paling kuat antara rempah-ratus lain sehingga meninggalkan kesan kebas di dalam mulut.
  • Elok dibeli di dalam bentuk asal berbanding serbuk.
  • Untuk menentukan kualiti bunga cengkih, masukkan ke dalam secawan air.
  • Bunga cengkih yg elok akan terapung secara menegak manakala yg tidak elok, akan tenggelam atau terapung secara mendatar.
KETUMBAR


  • Bersifat hangat, kekacangan, dan berempah.
  • Berperanan sebagai bahan pemekat dan ramuan utama masakan India.
  • Apabila direneh dan diminum boleh mengubati bersin.
  • Digunakan untuk menjeruk sayur, membuat roti, sosej dan bir di luar negara.
  • Harus disimpan di dalam plastik kedap udara untuk mengekalkan mutunya.
KULIT KAYU MANIS


  • Digunakan untuk menumis, menambah wangian pada air gula, membuat cinnamon roll, pai epal serta membuat wangian.
  • Pengambilan setengah sudu serbuk kayu manis ke dalam minuman teh dapat menurunkan paras gula dalam darah bagi pesakit diabetes.
  • Hampir tiga suku penduduk dunia menggunakan kayu manis.
HALBA


  • Bijirin benih keras daripada pokok kekacang.
  • Rasanya aromatik, kuat dan pahit manis spt gula yg dibakar dgn sedikit saderi.
  • Banyak digunakan dalam serbuk kari.
  • Digunakan juga untuk membuat perisa vanilla, karamel, butterscotch dan maple.


JINTAN PUTIH


  • Rasa pahit dan bau suam disebabkan minyaknya yg banyak. 
  • Digunakan bersama jintan manis.
  • Banyak digunakan di dalam masakan stew dan panggang terutamanya kambing dan ayam.
  • Berkhasiat memanaskan badan dan jika diminum airnya baik untuk mengubati perut yg memulas.
LADA HITAM




  • Rasa pedas lada hitam berpunca daripada kehadiran alkaloid piperine, chavisine dan piperettine manakala minyak patinya menghasilkan aroma lada.
  • Buah lada hitam boleh mengubati pening kepala, cirit-birit dan melawaskan kencing manakala daunnya pula merawat demam.
  • Selain digunakan di dalam masakan, ia amat popular dalam menghasilkan sos.
  • Di Malaysia, penanaman lada hitam terkenal di Sarawak.
CILI API


  • Cili yg bersaiz kecil, namun rasanya sangat pedas.
  • Apabila tersentuh kulit, boleh menyebabkan rasa pedih.
  • Untuk mengurangkan kepedasannya, buangkan biji.
  • Ia juga dikenali sebagai cili kampung, cili burung, cili thai dan cili padi.
CILI KERING


  • Menjadi bahan asas dalam masakan bersambal dan penggunaannya lebih enak dan selamat berbanding cili boh yg sudah ditambah dgn bahan pengawet.
  • Cara untuk mendapatkan kisaran yg halus, potong cili kering dan rebuskan.
  • Cara ini juga dapat mengurangkan bijinya dari lada.
  • Untuk memilih cili kering yg kurang pedas, pilih tekstur yang licin.
DAUN SUP


  • Digunakan di dalam sup, cucur bawang, atau sebagai hiasan makanan.
  • Selalunya, daun sup digabungkan dengan daun bawang.
  • Daunnya hampir sama dengan daun ketumbar.
  • Dapat menurunkan tekanan darah tinggi, dan masalah keracunan berpunca daripada jangkitan bakteria.
DAUN KESUM


  • Bau seakan daun ketumbar dicampur dengan limau.
  • Banyak digunakan dalam masakan seperti laksa dan asam pedas.
  • Penggunaan yg byk menyebabkan masakan menjadi pahit.
  • Air rebusan daun kesum digunakan untuk mengubati masalah penghadaman, menghilangkan kelumumur, dan sebagai minuman selepas bersalin.
  • Kaya dengan beta karotena, vitamin A, vitamin C, dan bahan galian spt kalium, kalsium dan fosforus.
DAUN KARI


  • Tiada kaitan dengan serbuk kari, hanya daun penambah rasa.
  • Bau dan rasanya menonjol dan elok digunakan ketika segar.
  • Jika disimpan, jangan pisahkan dari tangkai kerana ia menyebabkan kehilangan rasa dan aroma daun kari.
DAUN KETUMBAR


  • Mempunyai aroma yg tajam dan rasa seakan2 sabun.
  • Dikenali juga sebagai daun Parsley Cina.
  • Daunnya lebih kecil dan baunya agak keras berbanding daun sup.
  • Daun ini digunakan segar dan ditabur atas hidangan spt sup, tomyam dan kari.
DAUN KUNYIT 


  • Bahan utama dalam masakan nyonya dan digunakan secara menyeluruh di dalam masakan India.
  • Digunakan dalam bentuk potongan atau hirisan.
  • Untuk menghilangkan sakit kepala, ramas beberapa helai daun kunyit bersama sedikit air dan sapukan di kepala hingga rata.
DAUN KENCUR/CEKUR


  • Isi cekur mempunyai aroma yang agak lembut dan mengandungi sebatian minyak pati sineol, borneol, kamphere, asid sinamik dan beberapa sebatian minyak yang lain. 
  • Digunakan dalam pecal lele untuk mengeluarkan rasa yg lebih enak.
DAUN PANDAN



  • Berfungsi sebagai penambah rasa, bau dan warna pada sesuatu makanan.
  • Digunakan dalam manisan dan kuih-muih.
  • Aromanya yg kuat juga digunakan dalam perawatan tradisional seperti mandi akar kayu untuk mengembalikan tenaga dalaman wanita lepas bersalin.
DAUN LIMAU PURUT


  • Daun limau purut banyak digunakan dalam masakan seperti tomyam dan paprik kerana bau dan rasanya yang unik.
  • Digunakan sebagai ramuan ubatan dan juga bahan untuk mandi wap.
  • Ekstrak minyak patinya boleh digunakan sebagai aromatherapi, nutraseutikal dan produk penjagaan diri.
  • Limau purut juga boleh merawat luka, lebam dan gigitan serangga berbisa serta merangsang perjalanan darah.
  • Dengan sedikit garam dan daun limau purut yang ditumbuk halus dapat mengelak daripada masalah kekuningan pada gigi.
HALIA


  • Mengandungi 3% minyak pati yg menghasilkan haruman unik.
  • Boleh direbus dan dicampur ke dalam teh untuk dijadikan teh halia serta dimaniskan dengan menambah madu.
  • Menjadi bahan rempah di dalam masakan Cina terutamanya makanan laut dan daging kambing.
KUNYIT 


  • Sebagai pewarna semulajadi dan mencantikkan sesuatu makanan.
  • Membantu proses penghadaman dan mengurangkan gas di dalam perut.
  • Dapat meningkatkan pengeluaran sel darah merah.
  • Kunyit yg dicampurkan air boleh digunakan untuk merawat gatal2, sakit lutut, sendi dan ruam.
LENGKUAS


  • Mempunyai rasa pedas seakan akan halia dan lada, tekstur yang kasar.
  • Mempunyai bau damar seakan akan pokok pain.
  • Digunakan untuk menyahbaukan ikan dan daging.
  • Khasiatnya menambahkan selera makan, membersihkan darah, mencairkan kahak, merangsang otot dan mempunyai ciri2 afrodisiak.

0 comments:

Post a Comment