BAHAN-BAHAN
10 ekor ikan kembung/sardin
25 tangkai cili kering
3 biji bawang besar (blend)
5 ulas bawang putih (blend)
2 batang bunga kantan
6 keping asam gelugor/asam keping
Daun kesum
Garam
CARA-CARA
- Mula2, rebuskan ikan yg telah disiang dan dicampurkan dgn beberapa asam keping selama 5 minit.
- Asingkan isi dengan tulang. Kisar isi ikan halus2 ye. Nak kasar sikit pon takpe..
- Rebuskan cili kering dan kisarkan.
- Tumiskan bawang yang telah dikisar sehingga kekuningan dan naik bau.
- Pastu masukkan cili kisar dan masak sampai naik minyak.
- Bila cili dah masak, masukkan isi dan tulang ikan yg diblend.
- Masak selama setengah jam dan masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan garam.
- Biarkan seketika dan rasa.
0 comments:
Post a Comment