LAKSA

ASSALAMUALAIKUM..hari ni ada tetamu dari melaka dan johor iaitu kakak dan abg aku sendiri hehe.. Kaklah baru habis kursus, abg sesaja balik hujung minggu. Mengado ! hehe..oky meh kite tengok resepi.

BAHAN-BAHAN
10 ekor ikan kembung/sardin
25 tangkai cili kering
3 biji bawang besar (blend)
5 ulas bawang putih (blend)
2 batang bunga kantan
6 keping asam gelugor/asam keping
Daun kesum
Garam

CARA-CARA
  • Mula2, rebuskan ikan yg telah disiang dan dicampurkan dgn beberapa asam keping selama 5 minit.
  • Asingkan isi dengan tulang. Kisar isi ikan halus2 ye. Nak kasar sikit pon takpe..


  • Rebuskan cili kering dan kisarkan.
  • Tumiskan bawang yang telah dikisar sehingga kekuningan dan naik bau.
  • Pastu masukkan cili kisar dan masak sampai naik minyak.
  • Bila cili dah masak, masukkan isi dan tulang ikan yg diblend.
  • Masak selama setengah jam dan masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan garam.
  • Biarkan seketika dan rasa.













Siap...! SELAMAT MENCUBA ^^

0 comments:

Post a Comment