DAGING KERUTUP

Kerutuk / kerutup / kerutub adalah maksud yg sama iaitu sejenis masakan kelantan...Masakan ini boleh dimasak dgn daging/ayam kampung/itik serati...

Tengah best layan cite korea, salaryman Cho Han Ji, abg yg sulung balik n tibe2 suruh masak daging kerutup..seingat aku, tak pernah masak daging ni sepanjang hidup 19 tahun ni hehe..Tapi alhamdulillah, bahan2 nye dah ada..
Kalau takde rempah kerutup, umi kate boleh campur serbuk kari + kurma..Maybe tekstur dan rasanye lain sikit..


Bahan-bahannya:

500g daging

2 cawan santan
2 inci halia
1 inci lengkuas
2 biji kayu manis
2 biji bunga lawang
1 paket kecil kerisik
3 sudu rempah kerutup
3 batang serai ( diketuk )
4 biji bawang besar ( dikisar )
4 ulas bawang putih ( dikisar )
 sedikit air asam jawa
sedikit gula & garam



Cara-caranya:

  1. Tumisakan bahan yg dikisar dan rempah-ratus sehingga kekuningan dan naik bau.
  2. Masukkan serai dan rempah kerutup yg telah dibancuh.
  3. Bila bahan tumisan telah pecah minyak, masukkan daging yang telah dibasuh bersih. 
  4. Kacau sebati dan tambahkan sedikit air. Masak sehingga daging empuk.
  5. Setelah daging empuk, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya. 
  6. Tambahkan dengan santan pekat dan kerisik. 
  7. Angkat bila kuah memekat dan daging benar-benar empuk.


*NOTA : MASUKKAN 2 BIJI BUAH KERAS YANG 
               DITUMBUK SUPAYA DAGING CEPAT EMPUK

0 comments:

Post a Comment