BIHUN TOMYAM

ASSALAMUALAIKUM WR.WB...petang ni nak masak apa yek.. bila cuaca pun nak hujan, terfikir nak makan benda yg berkuah. tapi bukan meggi ye. Dalam peti banyak sayur dan orang kat rumah ni memang susah nak habiskan sayur walaupun masak sikit je... contoh 1 ikat sawi jepun. So, dapat lah idea masak bihun tomyam.. tengah masak gas habis pulak huhu..



BAHAN-BAHAN
Ayam/Sotong/Udang
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih-di ketuk
4 helai daun limau purut
2 biji buah tomato (chopped/belah 6)
6 biji cili padi (ikut kepedasan)
2 paket pes tomyam
Garam

Sayuran:
Bunga kubis
Carrot
Cendawan
Putik jagung


CARA-CARA
  • Rebus ayam beberapa minit. Masukkan bawang, daun limau purut dan cili.
  • Bila dah mendidih, masukkan sayur sayuran. Kemudian masukkan pes tom yam dan garam.
  • Lepas tu masukkan sotong dan udang atau apa apa makanan laut yang disukai. Biarkan sebentar.
  • Tutup api dan masukkan daun ketumbar jika ada. Rasakan kuah tersebut.

Alhamdulillah kenyang..tengah makan bihun, 
atuk datang bawakkan jagung rebus..yummy ~ 
rezeki.. alhamdulillah ya Allah..

0 comments:

Post a Comment