Feymes time raya...tak sah raya kalau takde satay goreng..kalau kat rumah atuk, selalunye wat 7 ekor.. 2 hari habis..sbb cucu cicitnye ramai hihi..disebabkan rumah aku pn akan dikunjungi oleh sanak saudara, so buat la 3 ekor je...it easy to make this (langgar je grammar huhu)
SEEKOR AYAM
- Mula2 amek bahagian isinye shj, rangka nye blh la digoreng atau buat sup..
- Potong kecik2, dan basuh....tapiskan
- Bila air ayam dah kering, letakkan : 300g gula (anggaran 2 senduk), sedikit garam dan serbuk kunyit
- Blend bahan2 berikut : 2 biji bawang besar & 6 ulas bawang putih ( ditapis airnya ), 3 sudu ketumbar & 2 sudu jintan (manis+putih) - disangan, 1/2 jari halia, 3 hiris lengkuas & 4 batang serai
- Gaulkan bahan tersebut dan rasa...perapkan sehari, dan goreng dgn kuantiti minyak yg sikit.
- Makanan sampingan : lontong,timun,bawang,nasi impit
- Masa untuk buat kuahnye...
KUAH KACANG
- 700g kacang tanah , disangan dan diblend kasar.
- Rebus kacang yg diblend sehingga keluar minyak dan masukkan 2 senduk gula.
- Tumiskan 6 biji bawang merah, 7 ulas bawang putih & 2 batang serai.
- Masukkan 2 senduk cili bo atau cili kering yg dikisar.
- Masak cili selama 20 minit atau keluar minyak dan letakkan 3 keping asam.
- Bila cili dah masak, masukkan ke dalam kacang yg direbus..letakkan sedikit garam.
seLamAt meNcuBa......... ^_^
0 comments:
Post a Comment