SATAY GORENG & KUAH KACANG

Feymes time raya...tak sah raya kalau takde satay goreng..kalau kat rumah atuk, selalunye wat 7 ekor.. 2 hari habis..sbb cucu cicitnye ramai hihi..disebabkan rumah aku pn akan dikunjungi oleh sanak saudara, so buat la 3 ekor je...it easy to make this (langgar je grammar huhu)


SEEKOR AYAM
  1. Mula2 amek bahagian isinye shj, rangka nye blh la digoreng atau buat sup..
  2. Potong kecik2, dan basuh....tapiskan
  3. Bila air ayam dah kering, letakkan : 300g gula (anggaran 2 senduk), sedikit garam dan serbuk kunyit
  4. Blend bahan2 berikut :  2 biji bawang besar & 6 ulas bawang putih ( ditapis airnya ), 3 sudu ketumbar & 2 sudu jintan (manis+putih) - disangan, 1/2 jari halia, 3 hiris lengkuas & 4 batang serai
  5. Gaulkan bahan tersebut dan rasa...perapkan sehari, dan goreng dgn kuantiti minyak yg sikit.          
  6. Makanan sampingan : lontong,timun,bawang,nasi impit
  7. Masa untuk buat kuahnye...
                           


KUAH KACANG

  1.  700g kacang tanah , disangan dan diblend kasar.
  2.  Rebus kacang yg diblend sehingga keluar minyak dan masukkan 2 senduk gula.
  3. Tumiskan 6 biji bawang merah, 7 ulas bawang putih & 2 batang serai.
  4. Masukkan 2 senduk cili bo atau cili kering yg dikisar.
  5. Masak cili selama 20 minit atau keluar minyak dan letakkan 3 keping asam.
  6. Bila cili dah masak, masukkan ke dalam kacang yg direbus..letakkan sedikit garam.




seLamAt meNcuBa......... ^_^

0 comments:

Post a Comment