CHEESE TART ni mmg feveret aku dari sekolah menengah lagi dan teringin nak buat sendiri.. sbb kalau beli, mahal ni...bila dah masuk kolej FIM , belajar la serba sedikit pasal pastry n bakery.. walaupun amek diploma culinary arts..haa, ni lah hasil pertama cheese tart aku... dan dibantu oleh my lovely sister, freshie.. tapi xberapa nak jadi..
first of all, kite buat sweet dough / shell nye dulu ^_^
BAHAN-BAHAN
75g mentega
60g gula kastor
150g tepung kek
1biji telur
1 biji telur kuning
1/2 tsp esen vanilla
75g mentega
60g gula kastor
150g tepung kek
1biji telur
1 biji telur kuning
1/2 tsp esen vanilla
CARA-CARA
- Campurkan mentega dan gula di dalam mangkuk dan gaul dgn menggunakan wooden spoon.. (jangan terlalu lama, agak2 dah sebati, stop)
- Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam campuran mentega.
- Kemudian , masukkan tepung kek sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi dough.
- Wrap kan dan simpan dalam peti sejuk.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart.
- Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak.
now, make the filling
BAHAN-BAHAN
250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon
CARA-CARA
- Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
- Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar sehingga kembang
- Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.
0 comments:
Post a Comment