CHEESE TART

CHEESE TART ni mmg feveret aku dari sekolah menengah lagi dan teringin nak buat sendiri.. sbb kalau beli, mahal ni...bila dah masuk kolej FIM , belajar la serba sedikit pasal pastry n bakery.. walaupun amek diploma culinary arts..haa, ni lah hasil pertama cheese tart aku... dan dibantu oleh my lovely sister, freshie.. tapi xberapa nak jadi..


first of all, kite buat sweet dough / shell nye dulu  ^_^

BAHAN-BAHAN
75g mentega
60g gula kastor
150g tepung kek
1biji telur
1 biji telur kuning
1/2 tsp esen vanilla

CARA-CARA
  1. Campurkan mentega dan gula di dalam mangkuk dan gaul dgn menggunakan wooden spoon.. (jangan terlalu lama, agak2 dah sebati, stop)
  2. Masukkan telur dan esen vanilla ke dalam campuran mentega.
  3. Kemudian , masukkan tepung kek sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi dough.
  4. Wrap kan dan simpan dalam peti sejuk.
  5. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. 
  6. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak. 
now, make the filling

BAHAN-BAHAN

250gm cream cheese
50gm gula kastor / gula halus
1 biji telur Saiz B
½ sudu teh esen vanilla / esen lemon


CARA-CARA
  1. Keluarkan cream cheese 20 ~ 30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.
  2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.
  3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar sehingga kembang
  4. Bakar selama 5 minit pada suhu 170C. Sentuh cream dengan hujung jari. Jika tidak melekat, maknanya telah masak. Jika tidak, bakar dalam seminit lagi.

0 comments:

Post a Comment