DADIH

Dessert yg paling simple dan sedap... first try, wat dadih coklat mase zaman kecik2 dulu with my cousin kat rumah embah (nenek).... fikiran time tu, wat dadih adalah SUKAR huhu..bile dah besar ni, boleh handle dapur lagi :P yg paling best, buat byk2 and layer..bapak tanya cemana nak buat, umi siap tempah untuk jamuan sekolah dan AKU.... jual..... amek kesempatan mase tlg bapak jual baju2... :D walaupun takde la menguntungkan, tapi masak ni adalah perkara yg menyenorokkan.. ok , let's go.. selalunye guna jenama happy grass..


Okey, kita cuma perlukan...

3000ml air
1 paket dadih
1 tin susu cair
100g gula (4 sudu besar)


Cara-cara membuatnya... :
  1. Mulakan dengan lafaz Bismillahirrohmanirrohim... dengan niat, nak hidang kat org hehe..
  2. Didihkan air, kalau nk cepat, letak garam sikit...pastu masukkan gula dan susu cair.. kacau sehingga larut..
  3. Masukkan serbuk dadih sikit demi sikit dan tutup api... kacau selama 5-7 minit untuk hilangkan haba dan sebati..
  4. pastu , boleh la masukkan dalam bekas dadih..
  5. nak buat layer, letak separuh jagung...biarkan sejuk atau membeku.. bukan membeku mcm ais ye u olls..then masuk la perisa yg kedua kat atasnye.. (leceh sikit la)

nahhhh...ini lah hasilnye..perisa jagung,keladi dan strawberi..
feveret aku adalah jagung..hehe
simpan dalam peti sejuk semalaman untuk mengeluarkan rasa yg sgt enak sbb sejukk hoho.. that's all.. tQ

0 comments:

Post a Comment